или

Колко харчи лаптопът ви?

Всеки път, когато сте на една крачка от покупката на нов автомобил, в главата ви се въртят няколко основни въпроса: колко е началната цена, какви са екстрите и най-вече - какъв е разходът за сто километра. Често вземането под внимание на тези характеристики води до компромис по отношение на мощта и комфорта за сметка на разхода. Или обратно.

Ако ви предстои покупка на преносим компютър, пригответе се за идентична ситуация. Отново ще трябва да се замислите за цената, мощността и разхода и най-вероятно ще трябва да направите компромис.

Представете си, че батерията на преносимия компютър е своеобразен резервоар, а хардуерната конфигурация е моторът, който използва складираното гориво (електричество).

Подобно на автомобилите и лаптопите харчат все повече гориво (електричество) с нарастване на тяхната мощност. Следователно правило номер едно е, че колкото по-силна конфигурация купувате, толкова по-малко време ще можете да я използвате, без да е включена в контакта. При положение че е със стандартна шестклетъчна батерия.

В магазина

Най-разпространените в момента преносими компютри на пазара са в ценовия диапазон 800 лв. - 1200 лв. Това са средни като мощност машини, най-често с 15.4-инчови екрани. Обикновено вървят с 6-клетъчни батерии, които имат капацитет около 4000 - 5000 mAh, или 50 - 60 Wh. Когато отидете в магазина и попитате колко време ще можете да работите, без да сте включен в електрическата мрежа, продавачите отговарят с многозначителното "от тридесет минути до три часа". Естествено този отговор съвсем не ви върши работа и все пак може би ви се иска да разберете защо тази разлика е толкова голяма. Както вече споменах, причината за това е в различните хардуерни конфигурации и моментното им натоварване. Най-безпощадните врагове на батерията са процесорът, дисплеят, мрежовата карта, харрдискът и dvd плеърът.


Много е важно да решите и за какво точно ще ползвате преносимия компютър. Ако основното му приложение ще е свързано предимно с писане и браузване в интернет, най-добре е да вземете компютър със сравнително по-слаби характеристики и малък дисплей. Така едновременно ще спестите пари и тегло и ще спечелите по-дълъг живот на батерията.

Между редовете

Но как можем сами да изчислим колко приблизително ще издържи "резервоарът" на даден лаптоп? Капацитетът на батериите за преносими компютри се обозначава по два начина (според различните производители). Някои залагат на Wh (ватчаса). Лаптопите от среден клас обикновено имат батерия с капацитет около 56 Wh. Съвременните преносими компютри "горят" между 10 и 40 Wh (в зависимост от конфигурацията и моментното натоварване). Ако запомните тези стойности, ще можете да изчислите приблизителния живот на всяка батерия и да затапите всеки недобросъвестен продавач.

Другият вариант за обозначение е в mAh (милиапмерчас) или само Ah (амперчас). Стандартните батерии имат капацитет от около 4000 mAh, или 4 Ah. Средният разход за повечето лаптопи е около 2000 mA на час. Следователно, ако на батерията ви пише 4 Ah, можете да изчислите, че лаптопът ви ще работи около два часа при средно натоварване. Някои модели пък са по-икономични, например 12.3-инчовият Satellite на Toshiba, който харчи около 1400 mAh и може да бъде закупен с деветклетъчна батерия с капацитет 7500 mAh - в средно натоварен режим ще работи около четири часа и половина.

Източник: Капитал.

Текстът е публикуван в www.Batteryland.bg със съгласие на автора.

Този уебсайт използва "бисквитки" за подобряване на услугата. Политика за бисквитките

Съгласен съм