или

Стават ли по-добри лаптоп батериите?

Знаете ли кога е създаден първият преносим компютър? Всъщност, тази година се навършват точно 40 години откакто IBM разработва 5100 – прародителят на съвременните лаптопи. Той притежава 5 инчов дисплей и дори не разполага с батерия, но за сметка на това е с размер на… средно голям куфар. Пет години по-късно през 1980 г. се появява и първият преносим компютър с батерия, а през 1982 г. на бял свят се ражда Grid Compass 1101 – слабо познато устройство, което прилича на доста нескопосана версия на съвременните лаптопи и се продава основно на правителствата и ръководителите на големите корпорации.

Днес преносимите компютри стават все по-леки, по-производителни и разполагат с мощни батерии, но тяхната еволюция е далеч от завършила. Тя се случва пред очите ни и, за да се ориентират накъде всъщност отиват нещата, авторите от авторитетното издание Digital Trends, анализират тестове на батерии, инсталирани на лаптопи, излезли на пазара през последните три години.

Резултатът доказва, че преносимите компютри никога не са били по-добри от днес, но все още имат много пространство за развитие!

Специалистите от Digital Trends използват популярен тест за проверка на „живота“ на дадена батерия в продължение на няколко години. За целта стартират тест за браузъри, наречен Peacekeeper като го оставят да се повтаря, докато батерията на лаптопа не се изтощи напълно. След това записват старателно времето, което е издържала въпросната конфигурация. След това започват да използват и софтуер, наречен Battery Eater, а впоследствие и вградения в Windows 8 инструмент за проследяване на състоянието на батерията.

За да са сигурни, че резултатите няма да се различават значително, по време на тест от Digital Trends осветяват дисплея на точно 100 лукса. Крайните резултати са получени през втората половина на 2012, 2013, 2014 и първите месеци на 2015-та година.

Среден живот на лаптоп батериите

Включва стойностите за средна продължителност при тестваните лаптопи. Тествани са и т.нар "2 в 1" мобилни устройства, но не и "3 в 1" като Lenovo Horizon 27 например.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тенденцията е доста очевидна. Въпреки че напредъкът изглежда значително забавен през 2013-та и 2014-та година, общото подобрение на времето, което изкарват лаптопите на батерия между две зареждания, е повишено значително.

През 2012 г. средната стойност е три часа и 49 минути, а през 2015-та е 6 часа и 21 минути. Това прави общо средно подобрение от 2 часа и половина.

 

И това са данни, които включват и геймърски лаптопи, които като цяло дърпат резултатите надолу, защото те са създадени не толкова, за да бъдат преносими, колкото да са достатъчно производителни, за да могат да вървят на тях най-новите игри.

Ето какво се получава, ако от тестовете се извадят геймърските машини:

 

 

Данните показват значително подобрение и в тази категория. От 267 минути през 2012 г. до 419 минути или 6 часа и 59 минути за първите месеци на 2015 г.

Повече информация и още графики по темата можете да видите тук

Ако искате пък да разберете как да се грижите за лаптопа си правилно, хвърлете едно око на този текст.

Класация с лаптопи, демонстриращи завидно време на работа на батерия, пък можете да видите тук

Този уебсайт използва "бисквитки" за подобряване на услугата. Политика за бисквитките

Съгласен съм